Toelichting

 

De aanleiding tot het maken van deze documentatie is Dhr. De Vree uit Amstelveen. Dhr De Vree maakte zijn opwachting in 1993 bij Hugo Rau. Dhr de Vree deed dit met een paar rollen kopieen van lijsten met namen van Vlaamse vluchtelingen. Hugo Rau was op dat moment stafmedewerker van het Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam: “De Brakke Grond” nu Vlaams Cultuurhuis. Dhr de Vree had deze rollen gevonden in de archieven van Ouderkerk aan de Amstel (gemeente Ouder-Amstel) Hij dacht dat Hugo Rau daar wel  belangstelling voor zou hebben. Dat was ook zo. Toen ik Hugo kort daarna sprak, liet hij ze zien. Interessant. Weet je wat, geef ze mij maar mee, dan zet ik de gegevens wel in een database. En zo geschiede.

Door een gelukkig toeval, ben ik ook nog in bezit gekomen van een aantal brieven van vluchtelingen, die in Amsterdam verbleven bij de familie Beets. Deze zijn terug te vinden in kop "Brieven aan de familie Beets"

Tijdens de tentoonstelling Bruisend Brussel in het VCC in 1996 hebben Hugo Rau en ondergetekende deze lijsten besproken met Mw. Maaike Hendricks – van den Avert, historica en geboren Antwerpse. Haar inleiding voor de Amsterdamse situatie vindt u in dit geschrift terug.

 

Wim Timp.